{{ section.name }} Support

Vi fant {{ category.count + ' ' + (category.count == 1? category.label:category.pluralLabel) }} og {{ category.count + ' ' + (category.count == 1? category.label:category.pluralLabel) }} for '{{ searchTerm }}'

0 Results found

{{ section.name }} Support
Søk etter destinasjoner, aktiviteter, opplevelsesreiser, reiseforslag, etc...

Vi fant {{ category.count + ' ' + (category.count == 1? category.label:category.pluralLabel) }} og {{ category.count + ' ' + (category.count == 1? category.label:category.pluralLabel) }} for '{{ searchTerm }}'

0 Results found

Finner du fortsatt ikke det du leter etter?

Ta kontakt med oss, så får du hjelp av en av våre reisespesialister.

Hvordan bli en Digital Nomad

Travel Festival Digital Nomad101

Lurer du på hvordan livet hadde vært som en Digital Nomad?

Vel, hva er bedre enn å få de beste tipsene fra 2 personer som vet hva de snakker om og som faktisk har fulgt drømmen! Vi har alliert oss med Maja Grønholdt og Sam Van den Haute som begge har bodd i utlandet som digtal nomads. Vil du ha litt inspirasjon og tips til hvordan du kan leve og jobbe på en strand på Bali - sett deg ned, hent en kaffe og les videre!

Et liv med "no strings attached"?

Det største hinderet man står ovenfor når du skal bli en Digital Nomad, er å komme seg utenfor komfortsonen, si «adios» til det trygge 9 til 5-livet og leiligheten du bor i. Det krever «guts» å gjøre det, og det er nettopp dette som gjør at mange ikke tar det store steget og følger drømmen.

  data-udi=

Maja Grønholt, forteller om hvordan hun og kjæresten valgte å hoppe i det og dra fra forretningslivet hjemme.

"Det handlet om frihet for meg. Jeg jobbet som journalist I noen år, og det var veldig stressende med tanke på arbeidstidene jeg hadde, Jeg ønsket en jobb som ville gjøre meg lykkeligere og gi meg mer tid til kjæresten og venner. Til å begynne med, så fortalte jeg ikke noen rundt meg hva planene mine var. Jeg sa bare at jeg hadde spart opp noen penger og at jeg kom til å reise rundt en stund. Men etter noen få måneder, så skjønte jeg at dette var noe jeg virkelig hadde lyst til».

Hun får støtte fra den belgiske digitale nomaden; Sam Van den Haute, som også måtte ta et vanskelig valg, men som hadde en enklere overgang til den moderne nomadiske livsstilen.

"Jeg havnet nok mer naturlig i det, tror jeg. Jeg var ferdig på videregående og ante ikke hva jeg ønsket å gjøre, så jeg pakket sekken og dro til Holland. Etter ett år der, visste jeg fortsatt ikke hva jeg ville gjøre og dro videre til Los Angeles i 2 år. Problemet var at jeg egentlig ikke kunne jobbe der, fordi jeg ikke hadde riktig visum, men heldigvis hadde broren min jobbet med SEO en god stund og gav meg en introduksjon, så jeg begynte å eksperimentere med det. Til slutt så endte det opp med å bli en fulltidsjobb for meg.»

Hvordan ta det første steget og få seg en betalt jobb?

Selv om det sikkert høres helt fantastisk ut å jobbe «remote» fra et tropisk sted i verden, så kommer ingenting gratis. Enten så må du ha et godt nettverk som kan peke deg i riktig retning i forhold til jobber, eller så må du være super proaktiv og snakke med folk du kanskje ikke kjenner.

«Networking er ALT. Jeg hadde et veldig stort nettverk på grunn av jobben min som journalist, så da handlet det om å være åpen for jobbmuligheter på for eksempel Facebook og LinkedIn. For å være helt ærlig, så likte jeg ikke å legge ut sånne poster på Facebook i starten, men for hver gang vi la ut en post, så fikk vi et jobbtilbud. Det hjalp også å strekke ut en hånd til venner, for de kontaktet andre de kjente osv. Så nå har vi flere klienter vi jobber med, enn noen gang før”, forteller Maja.

Dette er nok den vanligste måten å gjøre det på, men det kan også gjøres annerledes forklarer Sam.

"Jeg gjorde det litt annerledes, ettersom jeg har drevet mest med affiliate marketing. Jeg selger rett og slett alle typer reiserelaterte produkter og får en provisjon av det. Det er en måte å gjøre det på og for å lykkes må du tiltrekke nok mennesker til bloggen din, det tar tid. Det tok meg nesten 3 år på å tjene nok penger til at jeg kunne kalle det en fulltidsjobb. Etter det, så kom jobbene rullende inn og jobben min utviklet seg til å jobbe direkte med turistorganisasjoner og bedrifter. Men nettverk er absolutt viktig når du først skal starte”.

Må man spare opp mye penger før man drar avgårde og blir en digital nomad?

Det er et ofte stilt spørsmål. Hvor mye du trenger og hvordan du får mest ut av pengene dine (spesielt i begynnelsen) er en av de tingene du bør ha en plan på.

«Jeg hadde spart opp litt penger, og de gangene jeg ikke hadde en god inntekt så tok jeg flere mindre jobber innimellom. Jeg startet også noen hjemmesider, som også gav meg litt inntekt. Det er en fin kombinasjon av å ha litt spart opp og jobbe nok til å kunne leve. Hvis du vil bli en Digital Nomad bør du ha spart opp litt penger og også ha minst en sidejobb som fungerer bra med den moderne nomadiske livsstilen din,» sier Sam.

Maja er selvfølgelig helt enig i dette!

"Det er faktisk ett av mine beste tips. Ha penger spart opp! Kjæresten min og jeg dro med ca. 11.000 EURO, som ikke er spesielt mye, men vi lagde et budsjett og prøvde å planlegge for hvor lenge vi hadde råd til å bo i Sørøst-Asia. Siden vi startet å jobbe tidlig i reisen vår, endte vi faktisk opp med nok penger til å kunne reise videre på nye eventyr. Ved å ha noen midler oppspart, så slipper du også å tenke for mye på den finansielle situasjonen din. Og målet er jo at du ikke skal tenkte for mye på pengene, men leve i øyeblikket og oppdage nye steder, så spar opp litt penger på forhånd», sier Maja.

Er det virkelig verdt det?

Det er et vanskelig spørsmål og det kommer helt ann på hvem du er som person. Det er ikke alltid rosenrødt, og det kan oppstå vanskelig situasjoner underveis. Men når vi snakket med våre foredragsholdere om dette, så er det tydelig at de gode tingene veier opp for de dårlige. Sam forteller mer om dette;

“Vel, for meg så handler det hele om frihet. Du velger dine egne arbeidstimer, du velger hvor du vil jobbe, du velger hvor mye du skal jobbe og kombinert så er det en drømmejobb. Jeg evt at jeg er veldig heldig som får lov til å gjøre dette på fulltid, men når det er sagt så er det også en mørkere side av denne livsstilen. I begynnelsen, så må du hele tiden finne nye jobbmuligheter som kan være stressende og kjedelig. Du vet aldri hvor mye penger du kommer til å tjene den måneden og nå gjør Corona viruset ting enda vanskeligere. Men for meg, så veier friheten opp for de dårlige tingene underveis. Bare for noen år siden bodde jeg i Filippinene og i fremtiden kunne jeg tenkt meg å bo i Madrid eller Berlin – og det er ikke lett med en standard jobb. Friheten er virkelig helt fantastisk.»

Og han får støtte av Maja, som også syns at friheten er det beste argumentet for å leve denne livsstilen.

"Frihet er nøkkelen. Du kan jobbe fra hvor som helst i verden, det eneste du trenger er en laptop og bra internett. I løpet av de 6 månedene som vi har gjort dette, så har vi hatt en base på Bali men også reist til Sri Lanka, India, Malaysia, Thailand og flere av de indonesiske øyene – og du opplever så mye på kort tid som føles helt fantastisk.»

Reise hele tiden eller ha en base ett sted?

Så du har bestemt deg for å bli en Digital Nomad. Da handler det vel bare om å reise mest mulig, ikke sant? Ikke nødvendigvis. Det å ha en base kan faktisk være ganske hensiktsmessig av flere ulike årsaker ifølge våre to eksperter.

«Jeg liker å ha en base, fordi jeg føler at jeg er mer produktiv når jeg har det. Og, uten å høres ut som en skikkelig drittunge, så tror jeg at dersom man reiser for mye så ender man opp med å bli lei av det mye tidligere», forteller Sam.

Maja er enig med Sam og forklarer;

«Vi elsker å reise sakte, men på slutten av fjoråret så endte vi opp med å reise litt for mye og var kun på ett sted i 1-2 netter – som fungerer fint om du kun skal reise litt rundt, men når du også skal jobbe innimellom så kan det fort bli litt stressende. Så nå har vi lovet oss selv at vi skal roe ned litt, og har blitt enige om å bli i Portugal i 1,5 måned og så ser vi hva som skjer etterpå. Greia med oss er at vi begge lider av FOMO, og vi har måttet innse at vi ikke får sett alt på en uke – når målet er å reise og jobbe på samme tid.»

Hvordan få en god start og håndtere de vanskelige situasjonene underveis?

Som nevnt tidligere så vil du oppleve tøffe situasjoner og tider, og du vil innimellom lure på om du gjorde det riktige valget og meningen med det hele. Det kan skje når du ikke har noen jobbtilbud i en periode, når du savner venner og familie eller når livet i utlandet rett og slett blir litt for mye for deg.

"Det er selvfølgelig noen negative sider. Absolutt. Men det er så mange flere oppsider syns jeg. Praktiske ting som å finne bra internett kan være vanskelig, spesielt i for eksempel India. Vi brukte hele dager på å finne steder som hadde bra internettilgang og i tillegg til det, så ble jeg syk. Når du er syk og har en deadline uten internettilgang og de forhåndsbetalte mobilkortene dine blir skimmet samtidig som telefonen din blir hacket – da ville jeg være hjemme i sengen min i Danmark… Men på samme tid så er det også en del av det å reise».

Sam legger til:

"Det vanskeligste for meg er at du hele tiden må finne deg nye venner og tilknytninger, og på samme tid holde kontakten med alle de der hjemme. Når du er lenge på ett sted på egenhånd så trenger man å knytte seg til andre mennesker – som til tider kan være slitsomt. Da mener at når du har fått deg nye bekjentskaper, så vet du kanskje innerst inne at du kanskje aldri vil se de igjen. Det kan også være vanskelig å hele tiden holde kontakten med hjemlandet, besøke ambassader for å få riktige visum om du planlegger å bli der en periode. Men det å være europeisk statsborger hjelper veldig i de tilfellene».

 

Hvorfor være en digital nomad i utlandet fremfor hjemme?

Det enkle svaret er at du får nye eventyr, møter nye kulturer og kommer ut av komfortsonen din. Men dette avhenger også av deg som person.

"Som person så er jeg veldig nysgjerrig og humøret mitt er mye bedre når solen skinner. Jeg savner selvfølgelig venner og familie hjemme, men jeg vet også at de alltid vil være der. Jeg kjeder meg fort og leter alltid etter nye og spennende ting», sier Maja før Sam legger til:  

"Jeg trives veldig godt med min familie og venner, men jeg har alltid hatt et ønske om å utforske nye steder, se nye ting og oppleve hvordan det er å leve der. Ja, det er tøft å hele tiden skulle møte nye mennesker og finne venner, men oppsidene er så mye større. Jeg tror dette avhenger mye av hvem du er som person, og det er noe du må finne ut for deg selv, hva som fungerer for deg», forteller Sam. 

Men du lurer kanskje på hvor du bør reise? Verden er din lekeplass, men er det noen steder som egner seg bedre for den moderne digitale nomaden enn andre? Hvor bør du reise om du vil ah bra internettilgang, enkle visum prosesser og et samlingspunkt for andre likesinnede reisende?

Maja har en preferanse:

"Jeg har reist mest i Sørøst-Asia så langt og jeg tror de fleste Digital Nomads ville sagt at Bali er stedet. Der fungerer alt sømløst. Det er enkelt å finne raskt internett, enkelt å møte nye mennesker, vakker natur, du kan reise overalt på en scooter, det er massevis av gode matretter og det er veldig trygt. Og om du syns det er greit å bo som de lokale på; Homestays, da bor du kjempe billig i tillegg".

For Sam så er det ikke kun Asia som star øverst på listen av perfekte steder for denne livsstilen.

“Asia er selvfølgelig et bra sted for Digital Nomads, men jeg syns også at Australia og New Zealand bør nevnes. Her er det bra internettilgang, landene er vakre og det er mye å se. Selv på de mest forlatte stedene så er det muligheter for å skaffe seg en jobb eller jobbe fra PC’en. Europa er også et godt sted, som mange veldig ofte glemmer. Spesielt om du er fra Europa selv og kan flytte fritt mellom grensene uten visum og har konstant bra internett. Europa er kanskje mitt favorittsted for å leve som en Digital Nomad, men jeg tror også at du kan finne bra internettilgang overalt i verden, så jeg ville ikke fokusert så mye på det».

Hvordan ser hverdagen ut for en digital nomad?

For mange av oss kan det være vanskelig å forestille seg hvordan en vanlig dag som Digital Nomad ser ut. Er det pyjamas hele dagen eller er det jobbing på et co-working space?

Det kommer helt ann på målet for dagen, sier Maja:

"Når vi er ute og reiser så gjør vi akkurat som alle andre, og med det så mener jeg fotturer, surfing etc. men hvis vi bestemmer oss for å bli på ett sted i en lengre periode, så jobber vi gjerne fulltid 3 dager i uken og tar fri resten for å gjøre morsomme ting. Når vi jobber, så prøver vi alltid å finne en fin café eller et bra Homestay med bra internettilgang. Det som er bra med et Homestay er at du kan tilbringe lunsjen din i badebassenget eller ute å surfe. Co-working eller det å dele arbeidsplass med andre kunne vært et alternativ, men vi foretrakk å ikke bruke penger på det. Men det kan absolutt være noe for oss i fremtiden. Generelt sett, så jobber jeg mindre enn man gjør i en normal jobb, så det vil si at jeg også tjener mindre penger – men det er ikke så viktig for meg.»

Det Maja sier høres kanskje ut som en drøm, men Sam har en litt annerledes daglig rutine:

"Generelt sett så har jeg ingen faste timer som jeg jobber. Men når jeg er tilbake i Belgia så har jeg en tendens til å jobbe veldig mye, som gjør at jeg kan jobbe mye mindre når jeg reiser. For jeg prøver virkelig å nyte tiden min mest mulig når jeg ikke er hjemme. Jeg kan fort jobbe fra 9-21 når jeg er tilbake i Belgia, men det føles allikevel ikke som en vanlig jobb fordi jeg elsker alle de små oppgavene og prosjektene. Hvis jeg blir på ett sted over en lengre periode når jeg er ute og reiser, så må jeg jobbe mer strukturert fordi jeg har prosjekter som må ferdigstilles. Alt det legges inn i en plan, men det er fortsatt ikke som å jobbe i en 9-5 jobb. Jeg har fortsatt mye mer frihet, men det gjør også at jeg har mye mer ansvar», sier han.

Så, hva er de beste tipsene for folk som kunne tenkt seg å bli en digital nomad?

For å oppsummere så har vi satt sammen 7 tips for deg som drømmer om å bli en digital nomad: 

1) Ta med deg oppsparte penger og lag deg ett budsjett! Kjedelig, men veldig viktig. 

2) Hold deg til budsjettet! Det er lett å bruke for mye penger i starten, prøv å hold deg unna det! Bruk app'er som DailyBudget for å holde styr på alt du bruker.

3) Bli enig med deg selv (og budsjettet ditt) om hva slag reisende du er. Du skal mest sannsynlig være ute på reise en god stund, så det vil nok ikke være rom for å øke budsjettet mange ganger.

4) Ha kontroll på alt det praktiske som for eksempel visum og reiseforsikring. 

5) Ikke ha altfor høye forventninger i starten. Du blir ikke rik over natten.

6) Sørg for å alltid ha det gøy når du er ute og reiser! Det er jo hele poenget med å bli en digital nomad, ikke sant?

7) Gjør det på din måte! Ikke prøv å kopiere andre, for deres livsstil er kanskje ikke riktig for deg. DU kommer til å finne ut av det på egenhånd. 

Vil du se hele reisepraten med Maja og Sam, så kan du sjekke den ut her. Hvis du ikke allerede har signert deg opp, så kan du gjøre nå og få tilgang til episoden med en gang. Det tar mindre en 30 sekunder, vi lover. 

Hvis du har lyst til å følge Maja og Sam sine fremtide eventyr, så kan du finne de på Instagram her:

@majagronholdt

@checkoutsam

alt

DESIGN DIN EGEN REISE

Design din egen reise med tre enkle steg:

  1. Velg destinasjoner du drømmer om å oppleve 
  2. Angi budsjett og hva du er interessert i
  3. En av våre reisespesialister tar kontakt med deg

Hvordan fungerer det? 
Når du sender oss en henvendelse der du har angitt dine ønsker om reisemål og budsjett, vil en av våre reisespesialister lete etter de beste billettene og mulighetene, og deretter ta kontakt med deg.

Lag din egen reise

Kilroy.OutdatedBrowserBox.Text Kilroy.OutdatedBrowserBox.LinkText

Oops - Siden du prøver å nå er ikke tilgjengelig eller har blitt flyttet. Vi håper du finner det du leter etter her i stedet...